Chrupiące rogaliki z nadzieniem z kwaśnej śmietany i jabłek – Przygotowanie tych rogalików nie zajmuje dużo czasu.

Ten przepis jest tak pyszny, że będziesz chciał je zrobić jeszcze nie raz.

Croissanty będą miękkie i pyszne. Jeśli masz w domu jabłka, to jest to najlepszy sposób na ich przyrządzenie. Koniecznie spróbuj też nadzienia z maku, orzechów włoskich i dżemu. Do odmierzania składników użyj miarki o pojemności 200 ml.

Oto składniki tego specjału.

  • 3 jajka,
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • Jedna kostka (świeżych) drożdży
  • skórka z jednej cytryny,
  • 125 g roztopionego masła
  • 1 szklanka letniej wody
  • 2 szklanki mąki półgrubej,
  • 2 filiżanki mąki pszennej

Do wyboru:

  • Nadzienie jabłkowe: robi się je z jabłek (4 do 5 sztuk), cukru, cynamonu i innych składników.
  • Nadzienie orzechowe: 1-2 łyżki stołowe mleka, orzechy i cukier.
  • Można też zrobić z dżem, nadzienie makowe i serowe.

Przed pieczeniem posmaruj rogaliki na wierzchu.

  • 2 łyżki mleka + 2 żółtka

Przygotowanie:

Śmietanę, sok ze startej cytryny, jajka, sól i cukier wymieszaj z mąką.

Do letniego mleka z 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki wrzuć i zmiażdż drożdże i odstaw to na chwilę. Tak zakwaszone drożdże dodaj do reszty mąki i roztopionego masła.

Przez co najmniej 10 minut wyrabiaj ciasto rękami, aż będzie gładkie. Następnie odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W czasie, gdy ciasto rośnie, przygotuj nadzienie. Wymieszaj starte jabłka, cynamon, cukier i gorące mleko. Dodać cukier do orzechów.

Podzielić ciasto na osiem bochenków, a następnie na 16 kawałków. Każdy z tych kawałków należy rozwałkować na kształt koła. Za pomocą noża zrobić nacięcia na wierzchu ciasta.

Na środku umieścić nadzienie. Rozwałkowane rogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Połącz żółtka i mleko. Ubijać do uzyskania gładkiej masy. Rozprowadź masę na rogalikach. W piekarniku nagrzanym do 190 stopni piecz je przez 20-25 minut, aż staną się złotobrązowe.

Smacznego!