Cienkie naleśniki z cukinia – jem i chudnę. Zaskoczę Cię tym pysznym przepisem.

Ten przepis jest idealny dla osób kochających naleśniki i jednocześnie ceniących zdrowe odżywianie się.

Są to wytrawne naleśniki z dodatkiem niskokalorycznej cukinii – warzywa, które w sezonie możemy znaleźć w naszym ogródku lub kupić na lokalnym bazarku. Jest to danie bardzo proste błyskawiczne – z pewnością przypadnie wszystkim do gustu, ponieważ można je serwować z różnymi dodatkami.

Jeśli zależy Ci na byciu fit, możesz je zjeść z jogurtem naturalnym, a jeśli podajesz je dziecku – bez problemu możesz posmarować je miodem lub ulubionym dżemem. To też doskonały sposób, żeby do diety dziecka przemycić warzywa – na pewno nie uwierzy, że w cieście kryje się cukinia!

Naleśniki z cukinią są też tanie. Możesz przyrządzać je na śniadania lub obiad kilka razy w tygodniu, a zawartość Twojego portfela nie zniknie błyskawicznie.

Składniki:

  • 800 g cukinii
  • 1-1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • pęczek pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Wybierz lekko dojrzałe cukinie – takie są nie tylko najsmaczniejsze, ale mają też największe stężenie witamin. Warzywa umyj i zetrzyj razem ze skórką na tarce, na grubych oczkach.