Wyśmienita szarlotka na mleku. Tak dobrej jeszcze nie jadłaś. Mój przepis na wszystkie okazje

Zbliżają się święta, co oznacza czas rodzinnych spotkań. By go umilić gospodynie domowe starają się przygotować smaczne dania o desery.

Pamiętajmy jednak o niezapomnianych smakach dzieciństwa, których tajemnicą jest prostota wykonania i produkty pochodzące z polskich ziem. Przykładem może być tu szarlotka na mleku.

Szarlotka może stanowić nie tylko deser świąteczny, ale również możemy się nią raczyć podczas długich jesienno-zimowych wieczorów.  To świetna propozycja także dla dzieci i młodzieży oraz sposób na wspólne spędzanie czasu.

Szarlotka na mleku – składniki 

Składniki na tę pyszną szarlotkę są łatwo dostępne, zatem deser możemy przygotować kiedy tylko chcemy. Do przygotowania szarlotki na mleku potrzebujemy:

  • jabłek – 4 sztuki
  • jajek – 4 sztuki
  • mleka – 350 ml
  • mąki – 350 g
  • oleju słonecznikowego – 100 ml
  • cukru pudru – 200 g
  • cukru wanilinowego – 1 łyżeczka
  • proszku do pieczenia – 2 łyżeczki
  • szczypty soli
  • bułki tartej do podsypania

Szarlotka na mleku – przygotowanie

By przygotować szarlotkę należy w wysokim naczyniu ubić mikserem jajka, cukier wanilinowy oraz cukier puder. Następnie dodajemy mleko i olej słonecznikowy. Wszystko trzeba dobrze wymieszać do uzyskania jednolitej masy.

Do drugiego naczynia wsypujemy wszystkie suche składniki naszego deseru, a mianowicie mąkę, proszek do pieczenia, a także sól. Wszystko mieszamy, a następnie dodajemy uprzednio przygotowaną masę. Całość należy dobrze wymieszać, by była jednolita.

Jabłka należy obrać, usunąć gniazda i nasiona, a następnie pokroić cienko, w plastry. Przygotowujemy blaszkę do pieczenia. Smarujemy ją olejem i posypujemy bułką tartą. 1/2 całości jabłek układamy na dnie, a następnie wylewamy na nie nasze ciasto.

Pozostałą część jabłek układamy na górze. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Szarlotkę pieczemy około 40 minut. By sprawdzić, czy jest już gotowa, po upływie tego czasu wbijamy w nią suchy patyczek. Jeśli po wyciągnięciu nie zobaczymy na nim surowego ciasta, oznacza to, że nasz deser jest gotowy.

Szarlotkę możemy spożywać na różne sposoby: jeszcze ciepłą, z lodami lub posypaną po wystygnięciu cukrem pudrem. Pewne jest jedno – wrażenia smakowe pozostaną niezapomniane.