Choć w poszczególnych regionach przygotowuje się je w różny sposób, to mało kto nie zna tej babcinej potrawy. My przedstawiamy wariant wykorzystujący mięso wieprzowe i ser żółty oraz ogórek kiszony.
Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby spróbować swojej kombinacji, np. dodatku śliwek, pomarańczy, brzoskwini, cebuli, musztardy czy innych składników. W połączeniu z kalorycznymi ziemniakami czy ryżem otrzymamy pełnowartościowy, sycący posiłek.
Umyte mięso należy pokroić na cienkie plastry i rozbić tak cienko jak to tylko możliwe. Następnie przyprawiam je solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Przyprawione mięso przekładamy do miski i zostawiamy na 30 minut, a w tym czasie przygotowujemy nadzienie. Ogórek kroimy na ćwiartki, a ser na prostokąty o długości zbliżonej do długości ogórka. Na brzegu każdego kawałka mięsa kładziemy ser i ogórek i ciasno rolujemy. Końce należy spiąć wykałaczką.
Zrazy obsmażamy na rozgrzanej patelni z każdej strony i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 12 min.