Zrazy z przepisu mojej babci zawsze wychodzą przepysznie – Rewelacyjny smak. Mój hit na każdym przyjęciu

Istnienie kilka mocnych pozycji w kuchni polskiej. Z całą pewnością należą do nich zrazy.

Choć w poszczególnych regionach przygotowuje się je w różny sposób, to mało kto nie zna tej babcinej potrawy. My przedstawiamy wariant wykorzystujący mięso wieprzowe i ser żółty oraz ogórek kiszony.

Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby spróbować swojej kombinacji, np. dodatku śliwek, pomarańczy, brzoskwini, cebuli, musztardy czy innych składników. W połączeniu z kalorycznymi ziemniakami czy ryżem otrzymamy pełnowartościowy, sycący posiłek.

Poniżej publikujemy sprawdzony przepis na zrazy wieprzowe. Polecamy wypróbować go podczas najbliższego obiadu.

Potrzebne składniki:

  • 0,5 kg mięsa wieprzowego
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 0,1kg sera żółtego, twardego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

Umyte mięso należy pokroić na cienkie plastry i rozbić tak cienko jak to tylko możliwe. Następnie przyprawiam je solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Przyprawione mięso przekładamy do miski i zostawiamy na 30 minut, a w tym czasie przygotowujemy nadzienie. Ogórek kroimy na ćwiartki, a ser na prostokąty o długości zbliżonej do długości ogórka. Na brzegu każdego kawałka mięsa kładziemy ser i ogórek i ciasno rolujemy. Końce należy spiąć wykałaczką.

Zrazy obsmażamy na rozgrzanej patelni z każdej strony i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 12 min.

UWAGA! Tradycyjne zrazy przyrządza się z mięsa wołowego i dusi w rondelku. Ta wersja jest znacznie szybsza i równie smaczna. Wierzymy, że po spróbowaniu podzielicie naszą opinię. Życzymy smacznego!