Idealnym posiłkiem na każdy dzień są drożdżowe bułeczki z jabłkami. Świetnie nadają się na śniadanie, obiad i kolację. Są słodkie i sycące, dlatego starczają na tak długo. Świetnie nadają się na szkolne obiady. Ich przygotowanie zajmuje tylko pół godziny, a w domu przetrwają kilka dni.
W dużej misce połącz mleko, cukier i drożdże. Po uzyskaniu jednorodnej mieszaniny odstawić ją na 10 minut. W osobnej misce ubij razem 1 jajko i 1 wanilię. Powoli dodaj mąkę do miski. Należy dodać sól i miękkie masło.
Mieszankę drożdżową wmieszać do ciasta. Dobrze ją zagnieść. Po dodaniu drożdży jeszcze raz uformuj ciasto. Gdy ciasto nie klei się do palców, jest gotowe. Uformuj je w kulę i umieść w misce. Przykryj folią spożywczą. Pozostaw masę na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie powinno wystarczająco urosnąć i podwoić swoją objętość.
Przygotować nadzienie, obierając i krojąc jabłka w kostkę. W dużym rondlu podgrzać je na średnim ogniu. Dodaj do jabłek sułtanki lub cukier. Gdy sok z jabłek odparuje, dodaj do masy cynamon i przykryj rondel do ostygnięcia.
Podzielić ciasto na małe kawałki i uformować z nich kulki. Włóż ciasto do plastikowej folii i pozostaw na 15 minut. Posypać powierzchnię mąką, a następnie ułożyć kulki. Na środek nałożyć nadzienie. Uformuj bułeczkę, zwijając kulkę w kółko. Piec w temperaturze 180°C przez 15-20 minut. Przed podaniem lekko ostudzić.