Ukraińskie zrazy są sycące i pyszne – Kotlety z cebulą i sosem. Oto przepis.

Zrazy ukraińskie mogą być bardzo smaczne i powinny smakować tym, którzy lubią sycące posiłki i szanują czas spędzony w kuchni.

Są to kotlety schabowe z cebulą, sosem i czosnkiem. Dobrze komponują się z każdym daniem dodatkowym. Ten przepis trzeba koniecznie wypróbować! Cebula jest składnikiem dodatkowym, ale można ją wykorzystać do podkreślenia smaku dania. Potrzebne będą dodatkowe składniki, które uzupełnią mięso. To jest przepis na kulinarną perfekcję!

Składniki na roladę wołową z cebulą

  • 400 g mięsa, np. łopatka lub karkówka
  • 250 g cebuli
  • 150g mąki
  • 300 g kwaśnej śmietany 20%,
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • Dużo koperku.
  • 2 łyżeczki tartej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki octu,
  • 4 łyżki 4 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania zrazów

Pokroić mięso na kawałki o grubości 1 cm. Wymieszaj mięso z solą i pieprzem. Przełożyć mięso na talerz, aby przyprawy nasiąkły nim przez 15 minut. Połowę cebuli należy pokroić w krążki. W osobnej misce połączyć olej, ocet sól, pieprz i cukier.

Marynować cebulę przez 10 minut w tej „miksturze”. Wyjąć mięso i cebulę z marynaty. Na każdym kawałku mięsa położyć kawałek cebuli i zwinąć w rulon. Następnie obtoczyć roladki w mące i smażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor.

Po ostudzeniu ułożyć upieczone roladki na talerzu. Na patelni podsmażyć cebulę z resztą mąki. Przedtem należy ją drobno posiekać. Do podsmażonej cebuli dodaj śmietanę i mielony pieprz. Aby uzyskać pyszny sos, do podsmażonej cebuli dodaj trochę wody i drobno posiekany koperek.

Włóż roladki do sosu. Sos powinien całkowicie przykryć roladki. Potrawę należy gotować w przykrytym rondlu na małym ogniu przez około 40 minut. Danie można podawać z ziemniakami lub sałatką.

Paski cebuli są również łatwe w przygotowaniu, więc nie musisz spędzać połowy dnia w kuchni, gotując obiad dla swojej rodziny.

Jeśli znudziły Ci się tradycyjne rolady wołowe lub inne dania, ten przepis jest wart wypróbowania. Te roladki zrobisz wiele razy.