Lekko solone pomidory – jako dodatek do obiadu. Lepiej przygotuj więcej słoików

Pomidory są w polskich supermarketach i lokalnych sklepach spożywczych dostępne przez cały rok.

Warto więc wykorzystać ten fakt i przyrządzić witaminową bombę jako dodatek do obiadu, kolacji oraz spotkań okolicznościowych.

Składniki

  • 1 kg pomidorów
  • 1 litr wody
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki stołowe soli
  • koperek
  • liście chrzanu
  • pietruszka

Sposób przygotowania

Warto trzymać się kilku zasad, aby przepis na solone pomidory były jak najbardziej smaczne. Warto wybrać jedynie małe i lekko niedojrzałe pomidory, które mają średnicę mniej więcej od 5 do 6 cm. W każdym pomidorze nakłuj kilka cienkich dziurek za pomocą wykałaczki, jedynie w miejscu, gdzie znajdowała się łodyga.

Dokładnie umyj i opłucz pomidory. Teraz rozpuść cukier i sól w schłodzonej wodzie, a następnie zalej nią warzywa.

Teraz obierz czosnek w taki sposób, aby każdy był przekrojony na pół i wrzuć do słoików. Dodaj również do nich liść chrzanu, pietruszkę oraz koper. Bardzo szczelnie oraz mocno zakręć słoiki. Pamiętaj, aby stały pod przykryciem minimum jeden dzień w temperaturze pokojowej. W momencie, gdy ich smak będzie najbardziej odpowiadał Twoim preferencjom, można zacząć degustację lub schować do spiżarni.

Pomidory solone z czosnkiem są idealną przekąską na wiele okazji okolicznościowych, jak i na co dzień. Równie dobrze smakują zimą, jak i latem.