Warto więc wykorzystać ten fakt i przyrządzić witaminową bombę jako dodatek do obiadu, kolacji oraz spotkań okolicznościowych.
Warto trzymać się kilku zasad, aby przepis na solone pomidory były jak najbardziej smaczne. Warto wybrać jedynie małe i lekko niedojrzałe pomidory, które mają średnicę mniej więcej od 5 do 6 cm. W każdym pomidorze nakłuj kilka cienkich dziurek za pomocą wykałaczki, jedynie w miejscu, gdzie znajdowała się łodyga.
Dokładnie umyj i opłucz pomidory. Teraz rozpuść cukier i sól w schłodzonej wodzie, a następnie zalej nią warzywa.
Teraz obierz czosnek w taki sposób, aby każdy był przekrojony na pół i wrzuć do słoików. Dodaj również do nich liść chrzanu, pietruszkę oraz koper. Bardzo szczelnie oraz mocno zakręć słoiki. Pamiętaj, aby stały pod przykryciem minimum jeden dzień w temperaturze pokojowej. W momencie, gdy ich smak będzie najbardziej odpowiadał Twoim preferencjom, można zacząć degustację lub schować do spiżarni.