Przygotowanie domowego serka tureckiego, wbrew pozorom, jest łatwe i nie wymaga specjalistycznego sprzętu. Turecki serek śmietankowy sprawi przyjemność Tobie i Twojej rodzinie.
Zagotuj mleko w garnku elektrycznym. Gdy mleko się zagotuje, dodać do niego sok z cytryny. Zmniejszyć ogień do średniego i mieszać mieszaninę, aż się rozdzieli.
Po tym czasie przecedzić mieszaninę na sicie. Cały płyn z serwatki należy odsączyć. Serek śmietankowy należy miksować mikserem przez około dwie minuty. Gotowe!
Ten przepis jest na tyle prosty, że można go wykorzystać jako przekąskę lub bazę do przygotowania serków o różnych smakach. Do tego przepisu można dodać orzechy lub oliwę truflową.
Składniki:
W rondelku połącz serek śmietankowy i olejek truflowy. Wymieszaj wszystko razem, aż uzyskasz kremową konsystencję.
Składniki:
Połącz serek śmietankowy z masłem, które wyjąłeś z lodówki. Dodaj posiekaną bazylię i orzechy. Masę należy rozsmarować na kawałku papieru do pieczenia. Zwiń ją w rulonik. Pozostawić w lodówce na co najmniej 3 godziny, aby ser zmiękł.