Ten pyszny, łatwy do zrobienia ser nie zawiera konserwantów i z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Przepis.

Wyobraź sobie, że możesz mieć domowy serek kanapkowy, zrobiony ze starannie dobranych składników.

Przygotowanie domowego serka tureckiego, wbrew pozorom, jest łatwe i nie wymaga specjalistycznego sprzętu. Turecki serek śmietankowy sprawi przyjemność Tobie i Twojej rodzinie.

Składniki:

  • 2 litry pasteryzowanego mleka 3,2%
  • 2 do 3 łyżek stołowych oliwy z oliwek
  • Sok z jednej cytryny na jedną filiżankę
  • 2 łyżeczki soli

Zagotuj mleko w garnku elektrycznym. Gdy mleko się zagotuje, dodać do niego sok z cytryny. Zmniejszyć ogień do średniego i mieszać mieszaninę, aż się rozdzieli.

Po tym czasie przecedzić mieszaninę na sicie. Cały płyn z serwatki należy odsączyć. Serek śmietankowy należy miksować mikserem przez około dwie minuty. Gotowe!

Ten przepis jest na tyle prosty, że można go wykorzystać jako przekąskę lub bazę do przygotowania serków o różnych smakach. Do tego przepisu można dodać orzechy lub oliwę truflową.

Oliwa truflowa i ser

Składniki:

  • serek śmietankowy
  • olejek truflowy

W rondelku połącz serek śmietankowy i olejek truflowy. Wymieszaj wszystko razem, aż uzyskasz kremową konsystencję.

Serek śmietankowy z bazylią i orzechami włoskimi

Składniki:

  • serek śmietankowy
  • łyżka masła
  • Świeża bazylia w pęczku
  • Kilka orzechów włoskich
  • Sól – szczypta

Połącz serek śmietankowy z masłem, które wyjąłeś z lodówki. Dodaj posiekaną bazylię i orzechy. Masę należy rozsmarować na kawałku papieru do pieczenia. Zwiń ją w rulonik. Pozostawić w lodówce na co najmniej 3 godziny, aby ser zmiękł.