Proste, pyszne i zawsze udane. Można go zrobić w kilka minut i nie trzeba piec. Przepis.

Ciasto gofrowe to świetny pomysł na szybki deser. Nie trzeba go nawet piec i można go zrobić w kilka minut.

Składniki:

  • 16 gofrów, domowej roboty lub kupionych
  • 3 opakowania śmietankowego utrwalacza
  • 600 g śmietany 30%
  • 200g serka mascarpone
  • 80g cukru
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 400 g truskawek
  • cukier puder (opcjonalnie, do dekoracji)

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszaj śmietanę i dodatki. Następnie ubij wszystko razem.

W osobnej misce wymieszaj serek mascarpone i cukier.

Umyj truskawki i odsącz wodę. Pokrój truskawki w kostkę. Wymieszaj truskawki, mascarpone i bitą śmietanę.

Przygotować prostokątne naczynie do pieczenia lub inny pojemnik. Ułóż na nim połowę wafli. Następnie dodać przygotowaną przed chwilą masę.

Przykryć pozostałymi goframi. Przykryć pozostałymi waflami.

Pozostawić deser na ok. 2 godziny, aby odpoczął. Aby uzyskać najlepszy efekt, posypać cukrem pudrem.