Umieść wszystkie składniki na blasze do pieczenia i ciesz się wspaniałym smakiem gulaszu z piekarnika.

Czego potrzebujesz?

  • Jeden i ćwierć kilograma wołowiny/wieprzowiny
  • Cebula – 3 sztuki (najlepiej duże).
  • Czosnek – 5 ząbków
  • Bulion wołowy – 2 kostki
  • koncentrat pomidorowy – 1 słoik
  • 2 łyżeczki przyprawy do gulaszu
  • skrobia ziemniaczana – 3 łyżki
  • Drobno posiekana zielona papryka – 2 sztuki
  • Woda – półtora litra
  • Przyprawy – ostra papryka (1 łyżeczka), słodka papryka (3 łyżeczki) oraz po szczypcie soli, majeranku i
  • mielonego czarnego pieprzu.
  • Do przepisu można również dodać marchewkę i groszek.

Sposób przygotowania

Na początku umyć i pokroić mięso na małe kawałki. Następnie drobno posiekać cebulę i czosnek. Do masy należy dodać pozostałe składniki i 2 całe kostki bulionowe. Nastawić piekarnik na 180°. Wymieszać składniki w naczyniu z wodą.

Gulasz powinien być przechowywany w piekarniku przez około 90 minut. Można podać przybliżony czas, w zależności od rodzaju mięsa i piekarnika. Przed zastosowaniem się do podanego czasu należy sprawdzić, czy potrawa jest już ugotowana.

Doskonałymi dodatkami do gulaszu są kluski, warzywa, chleb lub makaron. Wszystko zależy od osobistych preferencji.

Smacznego!