Proste sałatki z białej kapusty: Szybki sposób na dodanie smaku do obiadu, śniadania lub kolacji.

Oto dwa szybkie i pyszne przepisy na sałatki.

Sałatka z kapusty z kukurydzą, jabłkiem i cebulą

Potrzebne składniki:

  • 400 g kapusty
  • kukurydza cukrowa (1 puszka)
  • 1 sałatka z ogórków
  • 3 do 4 łyżek śmietany lub lżejszego jogurtu (można też wymieszać).
  • Sok z cytryny (ok. 10 ml)
  • Pęczek koperku (posiekany).
  • Sól i ulubione przyprawy do smaku

Sposób przygotowania:

Pokrój ogórek na kawałki, następnie pokrój jabłko w kostkę. Na koniec drobno poszatkuj kapustę. Pamiętaj, aby dobrze ją umyć przed rozpoczęciem. Umieść ogórek i kapustę w misce. Po pokrojeniu jabłka, polej je sokiem z cytryny, a następnie dodaj do miski ogórek i kapustę. Następnie dodać kukurydzę i koperek. Połączyć wszystkie składniki. Podawać sałatkę.

Sałatka z jajkiem, kolendrą i kolendrą

Potrzebne składniki:

  • 400 g kapusty
  • 1 duży ogórek
  • 4 jajka (wcześniej ugotowane na twardo)
  • pęczek koperku
  • Kolendra: pęczek, lub tyle, ile chcesz
  • Około 3 łyżki śmietany
  • Około 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżki musztardy
  • Dla podkreślenia smaku można dodać sól i inne ulubione przyprawy.

Jak przygotować:

Oddziel żółtka od białek ugotowanych jaj. Umieść żółtka w misce. Rozgnieć je widelcem. Białka można drobno posiekać i umieścić w osobnej misce. Do białek dodać posiekaną kapustę i ogórek. Wymieszać musztardę, oliwę z oliwek i śmietanę z żółtkami. Dodać do mieszanki kolendrę i koperek. Wymieszać wszystkie składniki razem. Teraz można delektować się sałatką.