Ten przepis jest niezbędny dla każdej gospodyni domowej: Pieczone chłopskie ziemniaki z boczkiem

Jest to doskonały obiad, który wymaga niewiele czasu i zaledwie kilku składników. Jest to danie sycące, aromatyczne i przepysznie smaczne.

Potrzebne będą:

  • 10 ziemniaków (średniej wielkości)
  • 2 czerwone cebule
  • Bekon – 450 g
  • 6 ząbków czosnku
  • Przyprawy: sól, pieprz mielony, słodka lub wędzona papryka
  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ugotuj ziemniaki w wodzie do miękkości. Następnie obierz ziemniaki i pokrój je na mniejsze kawałki. Posiekaj boczek i usmaż go na rozgrzanym oleju. Cebulę opłukać i pokroić w krążki. Dodaj krążki do smażącego się boczku. Wymieszaj z solą i pieprzem i smaż przez 2 minuty. Następnie dodać posiekany czosnek.

Ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Doprawić solą i wędzoną papryką. Posypać ziemniaki resztą zawartości patelni, tj. boczkiem i cebulą. Połączyć i piec przez 45 minut w temperaturze 190°C.

Dodaj do potrawy świeże zioła, np. natkę pietruszki. Posyp danie świeżymi ziołami (np. natką pietruszki), a następnie podawaj! Smacznego!