Szybko znikną z talerza – Łatwe instrukcje dotyczące pieczenia kotletów schabowych w piekarniku.
Korzyści z pieczenia kotletów w piekarniku zamiast smażenia można by wymieniać zbyt długo. Ta metoda jest o wiele bardziej efektywna, jeśli przygotowujesz posiłki dla dużych grup.
Wiadomo również, że pieczenie ma niższą zawartość kalorii, co sprawia, że jest dla nas zdrowsze. Pieczenie jest także o wiele bardziej wydajne niż używanie oleju, co ułatwia sprzątanie. Pokażę Ci, jak piec kotlety w piekarniku. Aby było to przyjemne i aby zapewnić niezapomniane wrażenia smakowe, warto przestrzegać kilku zasad.
Kotlety z czasów przedszkolnych
Kilka kromek chleba włóż do 100 ml mleka. Do smaku posiekaj zioła i jedną cebulę. Zetrzyj jeden ziemniak na grubej tarce. Wymieszaj 500 g mięsa mielonego z jajkiem, a następnie dodaj masę do pozostałych składników. Dopraw potrawę solą i pieprzem. Przez 8 minut mieszaj wszystko rękami. Następnie uformuj placki i zanurz je w bułce tartej. Ułóż kawałki na blasze do pieczenia posmarowanej masłem i piecz w piekarniku.
Jak i gdzie najlepiej piec kotlety?
Piekarnik
Rozgrzej piekarnik do 200°F. Po 5 minutach umieść na nim blachę z kotletami. Piecz potrawę przez około 30 minut w temperaturze 170-180 stopni. Ważne jest, aby nie obracać kotletów podczas pieczenia, ponieważ może to spowodować utratę ich kształtu.
Kuchenka mikrofalowa
Kuchenka mikrofalowa może sprawić, że kotlety będą wilgotne i puszyste. Piec je przez około 7-8 minut przy mocy 800 W.
Urządzenie Thermomix
Gotuj kotlety w „Trybie pieczenia” przez 15 minut z każdej strony
Jakie są najlepsze sposoby na zastąpienie składników?
Możesz zastąpić białe pieczywo bułką tartą, pieczywem chrupkim lub grzankami. Do panierowania mięsa można również użyć kaszy manny i bułki tartej. Aby kotlety były bardziej kruche, do mięsa mielonego można dodać kilka łyżek oleju roślinnego. Aby były bardziej miękkie, dodaj 100 ml wody do blachy do pieczenia na środku.
1 kg mięsa mielonego – ile kotletów?
Z podanego przepisu wychodzi 12 średniej wielkości kotletów. Z jednego kilograma mięsa otrzymuje się 24 kotlety. Każdy kotlet waży około 70 g.
Kotlety można formować na dwa sposoby.
Użyj łyżki, aby nabrać niewielką ilość mięsa. Zroluj mięso w kulkę, używając rąk. Teraz chwyć lewą ręką w prawą. Prawą lekko przyciśnij.
Przełóż garść mięsa mielonego do miski. Możesz uformować kotlety w dowolny kształt, mocząc ręce w wodzie.
Pieczone kotlety
W restauracjach dobrym pomysłem jest przyozdabianie kotletów piklami, sałatą, pomidorami, ziołami i ogórkami. Przystawki można przygotować z makaronu gryczanego, ryżu. Klasyczna sałatka ze świeżych warzyw, tłuczonych ziemniaków i ryżu to ponadczasowy wybór.