Pyszny deser kawowy z dodatkiem śmietany i orzechów. To ciasto jest szybkie i łatwe do zrobienia. Jest piękne i nie wymaga pieczenia.

Ciasto kawowe na zimno to słodki, pyszny deser o smaku kawy i orzechów.

Zachwyci Twoją rodzinę i przyjaciół. Jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Najlepiej jest pozostawić ciasto do schłodzenia w lodówce przez co najmniej dwie godziny przed podaniem.

Składniki

  • 500 g sera mascarpone
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 5 łyżeczek kawy zbożowej
  • 750 ml śmietanki (30%)
  • 70g posiekanych orzechów nerkowca
  • 90g ekspandowanego orkiszu (20% zostawić na polewę)
  • Garść płatków migdałowych na wierzch ciasta
  • 160 g biszkoptów
  • 40 g amarantusa ekspandowanego
  • Użyj odrobiny masła do wysmarowania formy do ciasta

Przepis

Wysmarować masłem tortownicę o średnicy 26 cm. Możesz wyłożyć całe dno tortownicy herbatnikami. W misce połączyć zimną śmietankę, cukier i kawę. Połącz wszystkie składniki, aż powstanie gęsta masa.

Ponownie wymieszaj orzechy nerkowca, amarantus i orkisz. Połowę masy wyłożyć na dno formy. Przykryć herbatnikami. Przykryć masę połową herbatników. Za pomocą łyżki wygładzić wszystko. Posypać płatkami migdałowymi lub orkiszowymi.

Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej dwie godziny. Im dłużej, tym lepiej! Smacznego!