Sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie ma w niej grama ciężkiego majonezu. W tym przepisie tłusty majonez został zastąpiony lekkim sosem na bazie jogurtu. Kto by nie spróbował, mówi, że to bomba! Zacznij od wyszorowania kartofli, najlepiej zrób to szczoteczką pod bieżącą wodą.
Ugotuj ziemniaki razem ze skórką w osolonej wodzie, po czym pokrój je w grubą w kostkę.
Ugotuj jajka na twardo i posiekaj, ale nie za drobno. Ogórki pokrój w kostkę (ostrym nożem). Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na złoto. W dużej misce wymieszaj ziemniaki, jajka, cebulę i odsączone warzywa. Przygotuj sos: jogurt wymieszaj z musztardą, dodaj sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Warzywa zalej sosem, delikatnie wymieszaj i możesz podawać.