Przepis na marynowaną kapustę z octem. Jej pyszny smak doceniają wszyscy moi domownicy i gości ona na naszym stole każdej jesieni.

Moja mama przygotowuję każdej jesieni tę pyszną przekąskę. Marynowana kapusta z octem jest po prostu rewelacyjna, a moi domownicy są po prostu zachwyceni jej smakiem.

Składniki

  • 2-3 marchewki
  • 200 ml octu
  • 1,5 l wody
  • 9 łyżek cukru
  • 2-3 kg białej kapusty
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 5-6 ząbków czosnku

Przygotowanie

Do przygotowanego wcześniej garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy nasze sypkie składniki, czyli pieprz, cukier, sól i doprowadzamy do wrzenia. Międzyczasie myjemy kapustę i dzielimy każdą główkę na 8-10 części.

Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, czosnek kroimy na mniejsze części. Wszystkie warzywa wkładamy do wcześniej przygotowanego pojemnika i zalewamy solanką.

Czekamy aż solanka ostygnie i umieszczamy nasz pojemnik z kapustą na co najmniej jeden dzień w lodówce. Jeżeli mamy ochotę to możemy dodać więcej przypraw, aby smak kapusty był jeszcze bardziej wyrazisty i dostosowany do naszych preferencji.

Szybka kiszona kapusta z octem jest lekko pikantna i rewelacyjnie smakuje. Domownicy będą zaskoczeni jej smakiem. Smacznego!