Przepis na banalnie prostą w przyrządzeniu, lecz przepyszną pomidorową przekąskę. Hit w mojej kuchni

Kuchnia to mój żywioł. Uwielbiam gotować i stale poszukuję nowych smaków i ciekawych, kulinarnych rozwiązań.

Moją najnowszą zdobyczą jest przepis na banalnie prostą w przyrządzeniu, lecz przepyszną pomidorową przekąskę.

Do jej przygotowania potrzebujesz:

  • 3 świeżych pomidorów
  • 1 jajka
  • 3 łyżek startego sera
  • 3 łyżek bułki tartej
  • 1 łyżki mąki pszennej
  • 50 ml oleju roślinnego
  • szczypty soli oraz pieprzu do smaku

Sposób przyrządzenia:

Umyj pomidory i pokrój je w grube plastry (o grubości około 0,5 cm). Odsącz nadmiar wody za pomocą papierowego ręcznika, a następnie oprósz pomidory solą i pieprzem. Przygotuj panierkę. W pierwszym naczyniu umieść mąkę, w drugim roztrzepane jajko, a w trzecim – bułkę tartą wraz ze startym serem.

Kolejny etap to smażenie. Obtocz krążek pomidora w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej, wymieszanej z serem. Rozgrzej patelnię i smaż pomidory na niewielkiej ilości oleju, z obu stron, aż uzyskają złotobrązowy kolor.

Nadmiar tłuszczu z usmażonych warzyw odsącz za pomocą papierowego ręcznika. Gotowe danie przełóż na talerz i udekoruj odrobiną zieleniny (może to być koperek lub pietruszka). Bon appétit!

Ta pomidorowa przekąska świetnie smakuje podana również z sosem śmietanowym. Jeśli spodobał Ci się ten przepis, koniecznie podziel się nim ze znajomymi!