Szarlotka „3 szklanki” – niebiańska przyjemność, która rozpływa się w ustach. Najlepsza szarlotka jaką jadłam

Deser, który zaspokoi nawet najbardziej wybredne podniebienia. Szybki i prosty w wykonaniu, a przy tym niezwykle efektowny. Nie potrzebuje wielu składników, więc dodatkowo bardzo oszczędny.

Szarlotka jest aromatyczna, lekko kwaskowa i rozpływa się w ustach. Raz upieczona z pewnością na stałe zagości w domowym menu. Do pieczenia tego ciasta najlepiej wybrać niezbyt słodkie odmiany jabłek, dzięki temu smaki będą się przenikać i uzupełniać.

Składniki:

  • 160 g kaszy manny
  • 130 g mąki
  • 180 g cukru
  • 10 g cukru wanilinowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml mleka
  • 30 g masła
  • 5 jabłek
  • Cytryna do skropienia jabłek
  • Cukier puder do posypania gotowego ciasta

Sposób przygotowania

Wszystkie suche składniki wymieszaj dokładnie w głębokiej misce. Mleko podgrzej, roztop w nim masło i wymieszaj. Pozostaw do wystygnięcia. Jabłka umyj, ale ich nie obieraj! Zetrzyj ze skórką na tarce o dużych oczkach.

Skrop je 2 łyżkami soku z cytryny i wymieszaj. Przygotuj blaszkę, tortownicę lub keksówkę. Wyłóż ją dokładnie  papierem do pieczenia. Składniki sypkie i masę jabłkową podziel na 3 części. Wysyp jedną część suchych składników i na to nałóż jabłka.

Podobnie zrób z drugą i trzecią częścią. Mleko wymieszane z rozpuszczonym masłem wylej na ciasto. Ponakłuwaj je drewnianym szpikulcem na całej głębokości. Dzięki temu mleko równomiernie się rozleje i wsiąknie w całe ciasto.

Piecz w 180 stopniach przez 40- 50 minut. Po tym czasie ciasto powinno lekko ostygnąć. Przed podaniem można je posypać cukrem pudrem. Smacznego!