Szarlotka jest aromatyczna, lekko kwaskowa i rozpływa się w ustach. Raz upieczona z pewnością na stałe zagości w domowym menu. Do pieczenia tego ciasta najlepiej wybrać niezbyt słodkie odmiany jabłek, dzięki temu smaki będą się przenikać i uzupełniać.
Wszystkie suche składniki wymieszaj dokładnie w głębokiej misce. Mleko podgrzej, roztop w nim masło i wymieszaj. Pozostaw do wystygnięcia. Jabłka umyj, ale ich nie obieraj! Zetrzyj ze skórką na tarce o dużych oczkach.
Skrop je 2 łyżkami soku z cytryny i wymieszaj. Przygotuj blaszkę, tortownicę lub keksówkę. Wyłóż ją dokładnie papierem do pieczenia. Składniki sypkie i masę jabłkową podziel na 3 części. Wysyp jedną część suchych składników i na to nałóż jabłka.
Podobnie zrób z drugą i trzecią częścią. Mleko wymieszane z rozpuszczonym masłem wylej na ciasto. Ponakłuwaj je drewnianym szpikulcem na całej głębokości. Dzięki temu mleko równomiernie się rozleje i wsiąknie w całe ciasto.