Dzięki temu pożegnasz się z długim przygotowywaniem grzybków i będziesz mieć je na wyciągnięcie ręki. Szybko, bez długiego czasu oczekiwania, smacznie i zdrowo. Świetnie nadają się na wigilijny stół.
Na początku weź grzyby, dokładnie je umyj, a większe kawałki pokrój na 2-3 mniejsze. Duś na suchej patelni przez około 5 minut. Z pieczarek powinien się wytworzyć sok, który musi lekko wyparować.
W tym czasie możesz przygotować marynatę. Aby ją wykonać wymieszaj ze sobą goździki, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, sól oraz cukier. Nie zapomnij o pokrojonym czosnku na cienkie plasterki oraz cebuli w kształcie pół pierścieni.
Dodaj do tego ocet i wszystko ze sobą bardzo precyzyjnie połącz. Tak aby powstała jednorodna mieszanina. Następnie kiedy już wykonasz marynatę wlej ją ostrożnie do grzybów i gotuj przez 5-7 minut. Pamiętaj, aby ciągle gotować je na małym ogniu.
Po tym czasie przykryj je przykrywką, wyłącz ogień i pozostaw na kolejne 3-4 minuty.