Miękkie piersi z kurczaka w jogurcie, bez smażenia – Wszyscy byli zadowoleni i domagali się więcej.

Ten przepis na kurczaka w marynacie z piekarnika to świetne rozwiązanie dla tych, którzy nie mają czasu ani cierpliwości do gotowania, a chcą mieć prosty, ale efektowny pomysł na obiad. To szybkie i łatwe danie zadowoli wszystkich i pozwoli zaoszczędzić czas.

Do przygotowania tego dania potrzebne są następujące składniki:

  • 60 g piersi z kurczaka
  • ok. 150 ml jogurtu naturalnego
  • ok. 60 ml oliwy z oliwek
  • pęczek szczypiorku
  • 3 duże ziemniaki
  • 5 dużych pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy
  • Przyprawy: sól, pieprz, czerwona papryka
  • posypać odrobiną sera, może to być mozzarella lub cheddar.

Przed przystąpieniem do pracy przygotuj marynatę.

W misce połącz oliwę z jogurtem i musztardą. Dodaj przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Ostrym nożem pokroić piersi kurczaka w kratkę.

Po zanurzeniu ich w marynacie, dobrze je obtoczyć, a następnie pozostawić na kilka minut.

W tym czasie, gdy marynata i mięso się połączą, posiekaj cebulę i grzyby. Ziemniaki pokrój w plasterki. Umieść wszystkie warzywa na blasze do pieczenia.

Piec zamarynowane piersi przez 45 minut w temperaturze 180°C. Posyp danie serem i odstaw na kilka minut do ostygnięcia. Smacznego!