Idealne klopsiki do zupy – Jak je zrobić aby uzyskać delikatne kulki, a nie pozbawione smaku grudki

Jeżeli uwielbiasz jeść zupy z klopsikami, a nie wiesz jak samodzielnie je przygotować to zapraszamy do zapoznania się z poniższym przepisem. Klopsiki wychodzą aromatyczne i bardzo soczyste. Idealnie uzupełnią waszą zupę.

Najlepiej będzie jeżeli kulki będziemy robić w mięsa wołowego. Dzięki niemu klopsiki utrzymają swój kształt i nadadzą bulionowi dobry smak. Jeżeli nie mamy jednak wołowiny to możemy użyć także kurczaka, albo mięsa wieprzowego.

Do przepisu warto użyć cebuli w proszku zamiast świeżo posiekanej, a zamiast bułki tartej można użyć kaszy manny. Przygotowane kulki mięsne możemy zamrozić i użyć innym razem. Zaoszczędzimy wówczas czas w przyszłości w trakcie gotowania.

Składniki

  • wołowina mielona (450 g)
  • jajko (1 sztuka)
  • bułka tarta (ćwierć szklanki)
  • sól (pół łyżeczki)
  • pieprz czarny (ćwierć łyżeczki)
  • cebula w proszku (1 łyżeczka)
  • natka pietruszki suszona lub inne zioła (2 łyżeczki)

Przygotowanie

Do mięsa mielonego dodaj bułkę tartą i ubite jajko. Wymieszaj wszystko dokładnie. Następnie dodaj pieprz i sól, cebulę w proszku i suszone zioła. Po ponownym wymieszaniu składników uformuj niewielkie kulki.

W tym czasie zwilżaj swoje dłonie w wodzie. Klopsiki dodaj do zupy i poczekaj, aż się zagotują. Życzymy smacznego!