Węgierskie naleśniki – Świetnie smakują: lekkie i puszyste ciasto – można jeść nawet bez nadzienia.

Naleśniki to doskonała i uniwersalna potrawa!

Świetnie smakują na słodko oraz na słono. Doczekały się już więc wielu wersji. Sprawdź przepis na węgierskie naleśniki!

Składniki:

  • 300 gram mleka;
  • 250 gram mąki pszennej;
  • 2 jajka;
  • 15 gram drożdży;
  • olej;
  • szczypta soli;
  • odrobina cukru (wedle uznania).

Sposób przygotowania:

Połowę mleka wlej do odpowiedniego naczynia, dodaj do niego rozdrobnione drożdże i wymieszaj. Następnie oddziel białka od żółtek i ubij je ze szczyptą soli do momentu uzyskania sztywnej piany.

Do żółtej natomiast dodaj drożdże z mlekiem, a następnie dolewaj resztę mleka i dosypuj mąki. Na samym końcu dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj. W ten sposób przygotowane ciasto odstaw na 15 minut.

Po tym czasie możesz przystąpić do smażenia. Na patelni rozgrzej olej, ciasto podziel na porcje i smaż cienkie naleśniki. Obydwie ze stron powinno się smażyć do momentu aż uzyskają złocisty kolor, z reguły ok. 2 minut.