Sernik „Anielskie łzy” – gdy tylko ostygnie, zacznie się magia …

Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, schłodzone masło posiekać lub zetrzeć na tarce wymieszać z mąką i proszkiem Do mąki i masła dodać ubite z cukrem jajko, po czym zagnieść ciasto, owinąć folią i odłożyć na jakiś czas do lodówki

W misce blendera umieścić twarożek, kaszę, śmietanę, cukier i żółtka, po czym zblendować na gładką masę. Do cukru pudru dodać białka, ubić razem na puszystą pianę. Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę o średnicy 28 cm, piec w 180 stopniach przez 20 min.

Na ciasto wyłożyć nadzienie twarogowe i pianę z białek. Piec kolejne 15 minut do zarumienienia wierzchu. Po upieczeniu odczekać z otwarciem piekarnika około pół godziny, by uniknąć opadnięcia ciasta. Sernik wyjąć z piekarnika i studzić w temperaturze pokojowej. Rosa na cieście pojawia się po upływie półtorej godziny.

Puszyste jak obłoczek ciasto gotowe! Teraz możesz cieszyć się jego aksamitnym smakiem samodzielnie lub podzielić się słodyczą z przyjaciółmi i rodzina. Sernik w razie potrzeby można ozdobić jagodami i posypać cukrem pudrem, by stał się bardziej dekoracyjny. Sernik z rosą to wspaniała propozycja na co dzień i od święta.

Czytaj dalej