Przepis na kremowy biszkopt z mascarpone, który smakuje jak lody. Tak przynajmniej twierdzą dzieci.

Fantastyczny przepis na kremowy i rozpływający się w ustach biszkopt, smakujący jak lody. Jeśli jeszcze go nie próbowałeś, to błąd. Zrób i przekonaj się, jaki jest pyszny.

Składniki:

  • 250 gram mascarpone
  • 1 mała cytryna
  • 6 jajek
  • 140 gram cukru
  • 60 gram masła
  • 100 mililitrów tłustego mleka
  • ¼ łyżeczka soli
  • 20 gram skrobi kukurydzianej
  • 60 gram mąki pszennej
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Cytrynę należy umyć, zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić połową cukru. Wlać mleko do garnka, dodać masło i podgrzewać aż się rozpuści. Ostudzić. Mascarpone ubić w misce.

W osobnej misce roztrzepać żółtka i powoli dodawać do ubijanego mascarpone. Do wystudzonego mleka z masłem dodać cukier (70 gram) i sok z cytryny, ubić. Wsypać skórkę, sól, przesianą mąkę i skrobię, następnie wymieszać. Ostrożnie połączyć z mascarpone.

Do mieszanki dodać białko, podzielone na 3 części. Pierwszą część białka z masą ubijamy. Drugą partię delikatnie mieszać, by nie utracić „lekkości”. Czynność z delikatnym mieszaniem powtórzyć, aż do całkowitego połączenia składników.

Do okrągłej formy do ciast o średnicy 20 cm ostrożnie przelać ciasto. Można ją zastąpić mniejszą, kwadratową, o ile ma wysokie krawędzie. Trzeba zostawić minimum 1,5 cm od brzegu blachy. Jeśli ciasta jest więcej, zostawić. Formę do pieczenia dokładnie owinąć folią spożywczą.

Następnie blachę przełożyć do głębszego naczynia i wlać wrzątek na wysokość 3 centymetrów. Piec 20 minut w temperaturze 200° C, a następnie 30 minut w 140° C. Po 50 minutach wyłączyć piekarni. Na tym etapie nie wolno otwierać jeszcze drzwi.

Dopiero po upływie tego czasu można to zrobić, po to, by wyjąć talerz z wodą. Ciasto pozostaje jeszcze 30 minut w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Biszkopt powinien całkowicie wystygnąć w temperaturze pokojowej. Dopiero zimne ciasto można wyjąć z formy.

Najlepiej podawać z cukrem pudrem. Smacznego!