Tą rolada z boczku w rękawie zachwycają się moi goście. Mój przepis na wszystkie okazje.

Chcemy przedstawić Państwu przepis na pyszną przekąskę, która idealnie pasuje na świąteczny stół.

Boczek połączony z aromatycznymi przyprawami to obłędna potrawa. Pieczony w rękawie, zachowa nie tylko swoją formę, lecz zostanie również idealnie dopieczony!

SKŁADNIKI

  • 1 jajko,
  • 1 marchew,
  • 1 cebula,
  • 1 kg boczku,
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 0,5 łyżeczki kminku,
  • 1,5 łyżeczki papryki słodkiej,
  • do smaku: sól, pieprz czarny mielony

PRZYGOTOWANIE

Pozbawiony skóry boczek, pokrój w plastry, a następnie w kostkę około 1 cm. Dodaj startą marchew, posiekaną cebulę, przyprawy oraz sól. Wszystko wymieszaj i pozostaw do zamarynowania na około 30 minut. Dodaj jajko i ponownie dokładnie wymieszaj. Przygotowane mięso, podziej na pół i włóż w dwa rękawy do pieczenia.

Zwiń, wypuść z nich powietrze i dobrze zwiąż krawędzie. W takiej postaci przełóż mięso na blachę do pieczenia. Rolady piecz w temperaturze 170 stopni, przez godzinę. Po wyjęciu ostudź roladę. Połóż na niej przedmiot ważący około kilograma i wstaw tak na noc do lodówki. Przed podaniem, usuń folię a roladę pokrój w plastry około 1-centymetrowe.

Dodatkiem idealnym do tej potrawy, będzie podanie jej z sosem chrzanowym, lub pikantną musztardą.