Wspaniały przepis na domowe ciasto z borówkami. Można je zrobić w zaledwie 5 minut i piec przez 35 minut.

Jest to szybki i łatwy przepis, który sprawia, że otrzymujesz owocowe, pyszne ciasto w krótkim czasie.

Jest to obowiązkowa pozycja do wypróbowania, jeśli masz ochotę na słodkości! Jest świetnym dodatkiem do aromatycznej kawy, a Twoi goście na pewno je pokochają!

Będziesz potrzebować:

  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • cukier waniliowy do smaku
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka mąki ( 250g )
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 200 – 250 g borówek bądź jagód
  • cukier puder do smaku
  • masło i bułka tarta do posypania formy

Przygotowanie:

Żółtka wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Wymieszać z jogurtem.

Do masy dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj składniki, aż uzyskasz jednolite ciasto.

Dno formy wyłóż papierem pergaminowym, a następnie posmaruj je masłem.

Posypać bułką tartą i posypać cukrem. Wymieszaj borówki z ciastem i przełóż do formy.

Rozprowadzić równomiernie na powierzchni owoców.

Piecz w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez 35-45 minut. Gotowe ciasto wyjmij z formy i odwróć na drugą stronę. Posypać cukrem pudrem.

Smacznego!