Cała blacha pieczonych bułeczek jabłkowych dosłownie w 20 minut – lepsze niż pączki

Prezentuję przepis na wyśmienite bułeczki z jabłkami na słodki deser.

Ich przygotowanie zajmuje niecałe pół godziny i jest naprawdę bardzo proste!

Potrzebujesz:

  • 4 jabłek
  • 4 jaj
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 3 łyżeczek proszku do pieczenia
  • małą paczuszkę cukru wanilinowego
  • 200 g masła (1 kostka)
  • 120 g cukru

Wykonanie:

Ustaw piekarnik na 200 stopni. W czasie jego nagrzewania roztrzep jaja trzepaczką i wymieszaj z ciepłym masłem, cukrem zwykłym i wanilinowym. Następnie masę mieszaj z mąką i proszkiem do pieczenia ( możesz ją uprzednio przesypać przez sito).

Syp powoli, żeby nie było grudek. Obrane jabłka pokrój w kostkę i wrzuć do masy.

Dobrze wymieszane ciasto jest gotowe do uformowania bułeczek na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem do wypieków. Zachowaj między bułeczkami odstęp (parę centymetrów). Piecz w nagrzanym piekarniku przez 15 minut.

Opcjonalnie:

Zamiast jabłek możesz użyć innych owoców, np. moreli i śliwek, a wierzch posypać cukrem pudrem lub wykonać bułeczki z kruszonką.