Domowa Chałwa – Zrobisz ją w kilka chwil. Sklepowa się nie równa

  • 200 g nasion słonecznika
  • 100 g orzeszków arachidowych
  • 2-3 łyżki płynnego miodu (jeśli konsystencja chałwy ma być bardziej zwarta dodajemy tylko 2 łyżki miodu)

Nasiona słonecznika bez łupinki mielimy w młynku do kawy lub jak kto woli w blenderze. Podobnie postępujemy z orzechami  arachidowymi.

Osoby, które lubią bardziej wyraziste smaki powinny przed zmieleniem podprażyć składniki na suchej patelni, a następnie poczekać, aż ostygnie. Uważać jednak trzeba, aby nie przepalić, bo chałwa będzie miała gorzki posmak.

Łączymy oba te produkty w misce, dodajemy miód i dokładnie mieszamy, do uzyskania jednolitej masy.

Formujemy kształt walca i przekładamy ją na rozłożoną filię spożywczą. Zwijamy w rulon i odkładamy do lodówki na około 1 godzinę.