Własny chleb, masło i ulubione dodatki, to jedno z najlepszych śniadań. A przygotowanie takiego chleba na drożdżach z dużą ilością pestek jest naprawdę proste.
Drożdże wkruszamy do ciepłej wody, dodajemy cukier, dwie łyżki mąki i mieszamy składniki. Odstawiamy na chwilę. Do miski wsypujemy resztę mąki, dodajemy nasz drożdżowy rozczyn, sól, otręby pszenne, łuskany słonecznik, siemię lniane, sezam i pestki dyni.
Całość dokładnie wyrabiamy ręką, aż do uzyskania w miarę spójnej masy. Miskę z ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Miskę warto przykryć ściereczką.
W tym czasie przygotowujemy formy, w których będziemy piec nasz chleb. Każdą formę do pieczenia chleba smarujemy oliwą z oliwek i obsypujemy bułką tartą. Nadmiar bułki strzepujemy. Ciasto przekładamy do foremek i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Chleb pieczemy około 45-50 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika.