Mam dość chleba z piekarni. Ten przepis jest wyjątkowo prosty, a chleb wychodzi zawsze przepysznie

Nie ma nic lepszego niż domowy chleb. Jeśli choć raz spróbujecie tego przepisu, to na pewno nie prędko sięgniecie po kupne pieczywo.

Własny chleb, masło i ulubione dodatki, to jedno z najlepszych śniadań. A przygotowanie takiego chleba na drożdżach z dużą ilością pestek jest naprawdę proste.

Składniki:

  • 1 kg mąki krupczatki
  • 1 szklanka otrębów pszennych
  • 50 g świeżych drożdży
  • 900 ml letniej wody
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki soli
  • 6 łyżek łuskanego słonecznika
  • 6 łyżek siemienia lnianego
  • 3 łyżki sezamu
  • 1,5 łyżki pestek dyni

Przygotowanie:

Drożdże wkruszamy do ciepłej wody, dodajemy cukier, dwie łyżki mąki i mieszamy składniki. Odstawiamy na chwilę. Do miski wsypujemy resztę mąki, dodajemy nasz drożdżowy rozczyn, sól, otręby pszenne, łuskany słonecznik, siemię lniane, sezam i pestki dyni.

Całość dokładnie wyrabiamy ręką, aż do uzyskania w miarę spójnej masy. Miskę z ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Miskę warto przykryć ściereczką.

W tym czasie przygotowujemy formy, w których będziemy piec nasz chleb. Każdą formę do pieczenia chleba smarujemy oliwą z oliwek i obsypujemy bułką tartą. Nadmiar bułki strzepujemy. Ciasto przekładamy do foremek i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.  Chleb pieczemy około 45-50 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika.

Gdy chleb ostygnie można go już kroić. Smacznego!