Croissanty będą miękkie i pyszne. Jeśli masz w domu jabłka, to jest to najlepszy sposób na ich przyrządzenie. Koniecznie spróbuj też nadzienia z maku, orzechów włoskich i dżemu. Do odmierzania składników użyj miarki o pojemności 200 ml.
Śmietanę, sok ze startej cytryny, jajka, sól i cukier wymieszaj z mąką.
Do letniego mleka z 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki wrzuć i zmiażdż drożdże i odstaw to na chwilę. Tak zakwaszone drożdże dodaj do reszty mąki i roztopionego masła.
Przez co najmniej 10 minut wyrabiaj ciasto rękami, aż będzie gładkie. Następnie odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W czasie, gdy ciasto rośnie, przygotuj nadzienie. Wymieszaj starte jabłka, cynamon, cukier i gorące mleko. Dodać cukier do orzechów.
Podzielić ciasto na osiem bochenków, a następnie na 16 kawałków. Każdy z tych kawałków należy rozwałkować na kształt koła. Za pomocą noża zrobić nacięcia na wierzchu ciasta.
Na środku umieścić nadzienie. Rozwałkowane rogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Połącz żółtka i mleko. Ubijać do uzyskania gładkiej masy. Rozprowadź masę na rogalikach. W piekarniku nagrzanym do 190 stopni piecz je przez 20-25 minut, aż staną się złotobrązowe.