Rozpocznij od zmielenia herbatników na małe kawałki. W tym celu warto skorzystać z blendera. Wsyp je do miski, a następnie dodaj do niej masło orzechowe. Następnie ugniataj wszystko razem, aż do uzyskania jednolitej masy, która będzie elastyczna, miękka, i delikatnie wilgotna, którą następnie uformujesz w kształt roladek.
Możesz oczywiście zdecydować się na inny kształt, który lubisz. Przygotuj blaszkę do pieczenia, na której będziesz mógł ułożyć ciastka. Pamiętaj jednak, aby zachować między nimi odległość, co pozwoli na zachowanie ich oryginalnych kształtów
Rozpuść czekoladę, tak, aby jej forma była płynna, bez grudek. Każde ciasteczko zanurz w czekoladzie, tak, aby oblała je z każdej strony. Potem odłóż je, aby nadmiar czekolady mógł spłynąć. Po wystygnięciu, możesz udekorować ciasteczka według własnych upodobań, np. dodając do nich orzechy czy owoce.