Przepis na pyszne ciastka miodowe z nadzieniem i polewą – Znikną z talerza w mgnieniu oka.

Na początku należy przygotować ciasto. Wszystkie składniki, poza mąką, umieść w niewielkim garnku. Mieszaj na małym ogniu do momentu aż cukier się rozpuści – uważaj, aby nie przypalić gotującej się masy. Przygotowaną zawartość wylej do miski z wsypaną tam uprzednio mąką.

Wyrobione ciasto odstaw na 2 godziny – nie musi być ono bardzo zimne. Po upływie tego czasu rozwałkuj ciasto na grubość ok. 2-3 mm. Wytnij z niego mniejsze koła o około trzycentymetrowej średnicy i połóż je na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Całość wypiekaj ok. 7 minut w temperaturze 180-200 stopni.

W dalszej kolejności trzeba przygotować nadzienie. W tym celu należy rozmieszać wraz z mlekiem grubą mąkę i cukier waniliowy, a następnie gotować do momentu osiągnięcia gęstej masy. Tak przygotowaną całość odłożyć do ostygnięcia. W międzyczasie można zacząć ubijać masło z cukrem. Do wystudzonej już masy dodajemy je, aby przełamać poziom słodkości całego nadzienia. Całość dokładnie mieszamy.

Na końcu należy wszystko ubić na gładką masę i od razu wyłożyć na przygotowane wcześniej koła z ciasta. Warto również ozdobić ciastka i zanurzyć je w polewie, która przygotujemy z roztopionej czekolady z odrobiną tłuszczu. Gotowe wypieki można udekorować drobno posiekanymi orzechami.

Życzymy smacznego! 🙂

Czytaj dalej