To na pewno zaskoczy Twoich gości. Przepis na ciasto egipskie.

Do przygotowania ciasta Egipskiego potrzebne będą 3 oddzielne ciasta. Do każdego z nich musisz użyć 3 biała, 50 g orzechów włoskich zmielonych w blenderze, 2,5 łyżki cukru oraz pół łyżki mąki.

Białka ubij na sztywną pianę, a następnie dodaj cukier i dalej miksuj. Następnie stopniowo dodawaj mąkę i orzechy, delikatnie mieszaj do powstania jednolitej konsystencji.

Naczynie do pieczenia przykryj pergaminem i posmaruj je olejem roślinnym. Ostrożnie przełóż ciasto i wstaw je do nagrzanego piekarnika (na 170 stopni Celsjusza) na 20 minut.

W między czasie przygotuj krem. Wymieszaj żółtka z 10 łyżeczkami cukru , cukrem wanilinowym, mlekiem i pozostałą ilością mąki. Wszystkie składniki przełóż do garnka i postaw na ogniu. Zagotuj, cały czas mieszając. Przed samym zagotowaniem zdejmij z ognia, ale mieszaj cały czas przez około 2 minuty.