To na pewno zaskoczy Twoich gości. Przepis na ciasto egipskie.

Pozostaw do ostudzenia. Następnie masło pokrój na mniejsze kawałki i zmiksuj dodając stopniowo powstałą masę.

W garnuszku rozpuść pozostały cukier i delikatnie go skarmelizuj. Natychmiast wylej go na przygotowany wcześniej pergamin i nakryj drugim pergaminem. Cukier zmiażdż za pomocą wałka na mniejsze kawałki. Tak by uzyskać małe chrupiące kawałki.

Śmietankę ubij na sztywną pianę i dodaj karmelizowany cukier wymieszaj, a na końcu dodaj pozostałe posiekane orzechy włoskie.

Rozłóż na każdym spodzie ciasta po 1/3 kremu, na wierzch zwykłego kremu, nałóż warstwę kremu z karmelizowanym cukrem i orzechami. Tą czynność powtórz na każdym blacie ciasta. Możesz udekorować ciasto orzechami.

To pyszne ciasto będzie idealne nie tylko na urodziny, ale również na świąteczny stół.

Czytaj dalej