Z 2 jajek, 3 jabłek i budyniu upiekłam najsmaczniejsze ciasto pod słońcem: Oto przepis.

Przedstawiam idealny przepis na niepowtarzalną szarlotkę, która zachwyci wszystkich. Jest apetyczna, soczysta i pachnie korzennie. Pokryta jest czekoladą, co całkowicie podkreśla jej smak.

Do wykonania przepisu potrzebne będą:

Ciasto:

  • 3 jajka,
  • 2 jabłka,
  • 150 g cukru,
  • 120 ml mleka,
  • 350 g mąki,
  • 100 ml oleju,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3/4 łyżeczki przyprawy piernikowej,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżka budyniu o smaku czekoladowym.

Polewa:

  • łyżka kwaśnej śmietany,
  • 100 g mlecznej czekolady,
  • kawałek masła.

Jeśli nie masz przyprawy piernikowej, możesz wykorzystać cynamon lub dodać więcej kakao. 

Sposób przygotowania:

Należy dokładnie wymieszać mąkę wraz proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym, kakao, budyniem oraz przyprawami. Następnie trzeba dodać starte, na grubych oczkach, jabłka, mleko, olej, majonez oraz jaja.

Po dokładnym wymieszaniu, wylewamy na wcześniej przygotowaną i wyłożoną papierem do pieczenia blachę o rozmiarze 26×36 cm.  Ciasto należy piec około 25 -30 minut, w temperaturze 190 stopni C. Podczas pieczenia ciasta przygotowujemy polewę. W tym celu w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i masło.

Następnie dodajemy śmietanę. Po ostygnięciu, wystarczy polać górę ciasta przygotowaną polewą i poczekać na stwardnienie. Smacznego!