Pyszne dwukolorowe ciasto to słodka propozycja do popołudniowej kawy. Jego przygotowanie jest niebywale proste.

Szukasz przepisu na szybkie, pyszne i efektowne ciasto? Jeśli tak to właśnie go znalazłeś. Poniżej zdradzamy recepturę na nie.

Składniki:

  • jajka – 3 sztuki,
  • cukier – 1 szklanka,
  • mleko – 1 szklanka,
  • olej roślinny – 100ml,
  • mąka pszenna – 350g,
  • proszek do pieczenia – 10g,
  • wanilia do smaku,
  • kakao – 2 łyżki,
  • woda – 2 łyżki,
  • masło,
  • forma do pieczenia (26-28 cm).

Przygotowanie:

W misce ubijamy jajko z dodatkiem cukru, a następnie dodajemy olej i mleko. Do tak uzyskanej masy wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko ze sobą mieszamy.

Ciasto dzielimy na dwie części. Do pierwszej dodajemy kakao z wodą, zaś ro drugiej możemy dodać wanilię.  Każdą z części osobno mieszamy. Formę do pieczenia smarujemy masłem i na jej środku ustawiamy szklankę.

Do formy wlewamy jednocześnie dwa kolory ciasta po przeciwległych stronach.  Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika wkładamy blachę z ciastem i pieczemy przez około 40 minut.

Po tym czasie wyciągamy ciasto, czekamy aż ostygnie i próbujemy. Smacznego!