Łatwe i szybkie ciasto czekoladowe – przygotowanie zajmie dosłownie chwilkę. Przepis Tutaj.

Spodziewasz się gości, a musiałeś zostać dłużej w pracy? Masz ochotę na coś słodkiego? Przepis na ekspresowe ciasto czekoladowe będzie idealny właśnie dla Ciebie!

Składniki:

  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka kefiru lub maślanki
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ewentualnie 2 jajka

Przepis krok po kroku:

W naczyniu umieszczamy cukier, kakao, mąkę pszenną i ewentualnie jajka (nie są one konieczne, jeśli nie masz ich w lodówce ciasto wyjdzie równie pyszne!). Następnie mieszamy, aż do ich dokładnego połączenia. Do osobnej miseczki wlewamy kefir lub maślankę i wsypujemy sodę oczyszczoną.

Należy dobrze je razem wymieszać, Zawartość obu naczyń łączymy, aż do powstania gładkiej, czekoladowej masy. Tortownicę o średnicy 26 centymetrów wysmaruj dowolnym tłuszczem, a następnie wyłóż papierem do pieczenia. Do przygotowanej w ten sposób formy, przelej przygotowane ciasto.

Nagrzej piekarnik do 200°C i piecz około 20-25 minut. Przed wyjęciem, sprawdź czy ciasto jest upieczone przy pomocy patyczka (jeśli nie ma na nim śladów masy, znaczy, że jest już gotowe).

Po wystygnięciu możesz przystąpić do jedzenia. Warto dodatkowo przełożyć je masą z bitej śmietany lub dżemem. Smacznego!