Kto nie przepada za wspaniałym smakiem jabłek i to w połączeniu z delikatnym, pysznym ciastem – Prosty przepis.

Oryginalny jabłecznik z budyniem

Przepyszne, słodkie i puszyste ciasto do kawy i herbaty na każdą okazję! Łatwy i szybki przepis dla każdego.

Składniki na ciasto:

  • 2 sztuki jaj,
  • 100 ml mleka,
  • 100 g cukru,
  • 200 g mąki tortowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 8 g cukru wanilinowego,
  • 2 średnie jabłka.

Składniki na masę budyniową:

  • 1 jajko,
  • 250 ml mleka,
  • 8 g cukru wanilinowego,
  • 50 g cukru,
  • 15 g skrobi kukurydzianej.

Sposób przygotowania:

Najlepiej zacząć od masy, ponieważ musi lekko wystygnąć. W garnku średniej wielkości wlać mleko i wsypać oba cukry. Wymieszać. Następnie wbić jajko oraz wsypać skrobię kukurydzianą. Wszystko dokładnie połączyć i postawić garnek na kuchenkę.

Ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania mieszanki, która zgęstnieje i zamieni się w budyń. Ściągnąć z ognia, przykryć folią spożywczą (zapobiega to zrobienie się kożucha) i odstawić na bok.

Następnie przygotować ciasto – utrzeć białka jaj z cukrami, dodać żółtka. Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylać na formę do pieczenia. Obrane i pokrojone jabłka umieścić na surowe ciasto. Następnie przełożyć krem budyniowy w dowolnym kształcie.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, włożyć brytfankę i piec przez ok. pół godziny.