Masło w temperaturze pokojowej łączymy z cukrem i solą. Kolejno ubijamy przez 5 minut przy użyciu miksera. Nie przerywając ubijania dodajemy powoli jajka, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
W osobnym naczyniu, do przesianej mąki dodajemy płatki owsiane, cynamon oraz proszek do pieczenia. Mieszamy i kolejno łączymy z przygotowaną uprzednio masą. Powinniśmy uzyskać miękkie ciasto.
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Delikatnie kropimy sokiem z cytryny. Na tarce trzemy skórkę z cytryny i dodajemy do ciasta. Kolejno dodajemy jabłka i dokładnie wszystko mieszamy.
Blachę o średnicy 26 cm smarujemy masłem, umieszczamy w niej ciasto i równamy jego powierzchnię. Blachę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 45-50 minut.