Przepis dla miłośników budyniu, który jest nie tylko smaczny, ale i prosty w przygotowaniu.

Niektóre desery po spróbowaniu od razu zapadają w pamięć. Ciasto budyniowe niewątpliwie do nich należy.

Co więcej, lista składników jest dość krótka, a samo przygotowanie ciasta bardzo proste. Na tym przepisie na pewno się nie zawiedziesz, a goście, których poczęstujesz ciastem, będą mieli ochotę na więcej! Poniżej lista składników oraz receptura!

Czego potrzebujesz?

Do wykonania ciasta budyniowego potrzebujesz:

  • 9 łyżek mąki tortowej;
  • 6 jajek;
  • kostkę masła;
  • 1 litr mleka;
  • 12 łyżek cukru pudru;
  • 80 g budyniu waniliowego.

Teraz czeka cię kolejny etap! Nie obawiaj się, to naprawdę nic trudnego! Podwiń rękawy, załóż kuchenny fartuch i do dzieła!

Przyrządzanie ciasta budyniowego

Nastaw piekarnik na 180 stopni. Białka oddziel od żółtek. Ubij je na sztywną pianę mikserem (bądź ręcznie), żółtka zaś przelej do kubka. Gdy białkowa masa będzie już dość sztywna, dodaj 6 połowę porcji cukru pudru. Ubijaj jeszcze przez chwilę, po czym wsyp 6 łyżek mąki.

Wymieszaj wszystko drewnianą szpatułką (rób to delikatnie, aby piana nie opadła). Na blachę posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia wylej mieszankę. Piecz w piekarniku przez 15-20 minut.

Najważniejsza część, czyli… krem!

Najbardziej istotną część tego deseru stanowi oczywiście krem budyniowy. Odłożone wcześniej żółtka ubij z 6 łyżkami cukru. Dodaj 2 łyżki mleka, budyń i 3 łyżki mąki. Wymieszaj. Mleko, które Ci pozostało, zagotuj na wolnym ogniu. Gdy ostygnie, wlej do niego masę na bazie żółtek i masło.

Wymieszaj energicznie łyżką drewnianą. Pozostaw do ostygnięcia. Krem powinien osiągnąć temperaturę pokojową. Na wyjęte z piekarnika i ostudzone ciasto wylej krem i rozprowadź równomiernie po całej jego powierzchni.

Wstaw do lodówki na całą noc. Możesz być pewien, że następnego dnia goście będą piali z zachwytu i poproszą Cię o przepis!