Na początku przygotuj sobie słoiki – dokładnie je umyj, dla lepszego efektu możesz użyć sody oczyszczonej. Umyj cukinię, osusz ją, a następnie pokrój w w podłużne, mniej więcej 8 centymetrowe paski (podziel cukinię na ćwiartki).
Do każdego słoika wsadź jedną gałązkę koperku, ząbek czosnku, po jednym liściu porzeczki oraz wiśni, trzy ziarna zioła angielskiego i trochę pokrojonej papryczki chili.
Włóż cukinię do przygotowanych słoików tak, by zmieścić jej jak najwięcej. Całość zalej wrzątkiem i odstaw na około 10 minut. Do średniej wielkości garnka wlej 800 ml wody, dodaj do niej cukier i sól, wszystko zagotuj. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy oraz musztardę w proszku. Wszystkie składniki wymieszaj i zagotuj.
Weź słoiki, odlej z nich wodę i dodaj po jednej łyżce stołowej octu. Całość zalej przygotowaną marynatą. Mocno zakręć słoiki i postaw je do góry dnem. Nie zapomnij owinąć ich także kocem lub grubszym ręcznikiem.