Marynowana cukinia z przepisu mojej mamy. Obłędna w smaku – lepiej zrób więcej słoików.

Na początku przygotuj sobie słoiki – dokładnie je umyj, dla lepszego efektu możesz użyć sody oczyszczonej. Umyj cukinię, osusz ją, a następnie pokrój w w podłużne, mniej więcej 8 centymetrowe paski (podziel cukinię na ćwiartki).

Do każdego słoika wsadź jedną gałązkę koperku, ząbek czosnku, po jednym liściu porzeczki oraz wiśni, trzy ziarna zioła angielskiego i trochę pokrojonej papryczki chili.

Włóż cukinię do przygotowanych słoików tak, by zmieścić jej jak najwięcej. Całość zalej wrzątkiem i odstaw na około 10 minut. Do średniej wielkości garnka wlej 800 ml wody, dodaj do niej cukier i sól, wszystko zagotuj. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy oraz musztardę w proszku. Wszystkie składniki wymieszaj i zagotuj.

Weź słoiki, odlej z nich wodę i dodaj po jednej łyżce stołowej octu. Całość zalej przygotowaną marynatą. Mocno zakręć słoiki i postaw je do góry dnem. Nie zapomnij owinąć ich także kocem lub grubszym ręcznikiem.

Cukinia będzie nadawała się do jedzenia po dwóch dniach, ale zostaw sobie też coś na zimę! Smacznego!

Czytaj dalej