Pyszna cukiniowa przekąska – Oryginalny, unikalny przepis. Z notatnika mojej mamy
Cukinia to jedno z najbardziej popularnych warzyw w Polsce, więc nic dziwnego, że chcemy cieszyć się tym smakiem cały rok.
Aby to umożliwić przedstawimy państwu prosty przepis na przetwory z cukinii, dzięki którymi przygotujesz bardzo dobre i aromatyczne przekąski.
Do zrobienia tych przetworów z tego warzywa są potrzebne składniki, które na co dzień mamy w swoich kuchniach. Poniżej znajdzie się lista potrzebnych produktów do przygotowania przetworów z cukinii, składniki te wystarczyć będą do zapełnienia dwóch słoi – po 500 ml.
Składniki:
- cukinia – 1,5 kg;
- czosnek – 4 ząbki;
- sól – 1 łyżka stołowa;
- pieprz – 1 łyżeczka;
- cukier – 3 łyżki stołowe;
- olej słonecznikowy – 120ml;
- ostra papryczka chili – 1 sztuka;
- natka pietruszki – 20g;
- ocet – 120ml
Przygotowanie:
Jeżeli posiadasz już wszystkie składniki niezbędne do zrobienia tej przekąski to właśnie jest czas na przygotowanie przetworów. Umyte warzywo pokrój w bardzo drobną kosteczkę i wrzuć do głębokiej miski.
Do miski dosyp łyżkę soli, łyżeczkę pieprzu, 3 łyżki cukru oraz 120 ml oleju roślinnego. Później przez praskę, przeciśnij 4 ząbki czosnku i dodaj je do miski wraz z wcześniej pokrojoną cukinią. Potem pokrój ostrą papryczkę chili w pierścienie oraz posiekaj na drobno natkę pietruszki.
Wszystko dołóż do cukinii i dolej do tego 120 ml octu, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw miskę na 3 godziny. 3 godziny po upłynięciu, całą zawartość miski odlej do dwóch starannie umytych słoików. Ważne jest również to, by cukinia która została przelana do słoików była wraz z sokiem który puściła od siebie. Szczelnie zamknięte słoiki postaw do naczynia z ciepłą wodą, a ich dno wyłóż zwykłym ręcznikiem papierowym.