Pyszna cukiniowa przekąska – Oryginalny, unikalny przepis. Z notatnika mojej mamy

Cukinia to jedno z najbardziej popularnych warzyw w Polsce, więc nic dziwnego, że chcemy cieszyć się tym smakiem cały rok.

Aby to umożliwić przedstawimy państwu prosty przepis na przetwory z cukinii, dzięki którymi przygotujesz bardzo dobre i aromatyczne przekąski. 

Do zrobienia tych przetworów z tego warzywa są potrzebne składniki, które na co dzień mamy w swoich kuchniach. Poniżej znajdzie się lista potrzebnych produktów do przygotowania przetworów z cukinii, składniki te wystarczyć będą do zapełnienia dwóch słoi – po 500 ml.

Składniki:

  • cukinia – 1,5 kg;
  • czosnek – 4 ząbki;
  • sól – 1 łyżka stołowa;
  • pieprz – 1 łyżeczka;
  • cukier – 3 łyżki stołowe;
  • olej słonecznikowy – 120ml;
  • ostra papryczka chili – 1 sztuka;
  • natka pietruszki – 20g;
  • ocet – 120ml

Przygotowanie:

Jeżeli posiadasz już wszystkie składniki niezbędne do zrobienia tej przekąski to właśnie jest czas na przygotowanie przetworów. Umyte warzywo pokrój w bardzo drobną kosteczkę i wrzuć do głębokiej miski.

Do miski dosyp łyżkę soli, łyżeczkę pieprzu, 3 łyżki cukru oraz 120 ml oleju roślinnego. Później przez praskę, przeciśnij 4 ząbki czosnku i dodaj je do miski wraz z wcześniej pokrojoną cukinią. Potem pokrój ostrą papryczkę chili w pierścienie oraz posiekaj na drobno natkę pietruszki.

Wszystko dołóż do cukinii i dolej do tego 120 ml octu, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw miskę na 3 godziny. 3 godziny po upłynięciu, całą zawartość miski odlej do dwóch starannie umytych słoików. Ważne jest również to, by cukinia która została przelana do słoików była wraz z sokiem który puściła od siebie. Szczelnie zamknięte słoiki postaw do naczynia z ciepłą wodą, a ich dno wyłóż zwykłym ręcznikiem papierowym.

Wodę połóż do wrzenia i gotuj przez następne 8 minut. Po 8 minutach wyjmij słoje z naczynia w którym było gotowane oraz upewnij się, że są one szczelnie zamknięte – pozwoli na to, że przetwory się nie zepsują.

Na sam koniec słoiki połóż do góry dnem i poczekaj aż ostygną.