Ciekawy przepis na bardzo smaczne ciasto z cukinii, które dobrze sprawdzi się również w roli lekkiego obiadu na letnie dni.

Przygotowanie rozpocznij od zrobienia sosu. Na patelni rozpuść masło i stopniowo zacznij dodawać mąkę, mieszaj całość aż mąka zbrązowieje. Dodaj szczyptę soli, a następnie powoli wlewaj mleko, wszystko cały czas energicznie mieszaj. Całość gotuj na małym ogniu jeszcze przez 4 minuty. Zdejmij z palnika i ostudź. Trwa to 10 – 15 minut.

Cukinię umyj, osusz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Potarte warzywa wrzuć na sitko lub odsącz na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru wody.

Do ostudzonego białego sosu dodaj 4 żółtka oraz twardy, starty ser. Cukinię ściśnij w dłoniach, aby pozbyć się nadmiaru wody, dodaj ją do sosu, całość dopraw białym pieprzem. Białka umieść w misce, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Dodawaj po łyżce do warzywnej mieszanki i delikatnie mieszaj.

Przygotuj blaszkę do pieczenia, posmaruj ją tłuszczem i oprósz bułką tartą. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Ciasto przełóż na blaszkę, posyp startym serem, na wierzchu ułóż pokrojone masło. Wsadź do piekarnika i piecz przez 30 minut.

Ciasto z cukini możesz podać z sosem czosnkowym Smacznego!

Czytaj dalej