Dlaczego warto mrozić cytryny – na pomoc w walce z rakiem. Potwierdzone naukowo
Cytryny to jedne z powszechnie dostępnych owoców, które można znaleźć w prawie każdej kuchni.
Cieszą się dużą popularnością nie tylko ze względu na swój smak, ale też znajdujące się w nich składniki odżywcze. Teraz okazuje się, że są przydatne nie tylko w budowaniu odporności i walce z przeziębieniem. Najnowsze badania naukowe wskazują, że po zamrożeniu te owoce można z powodzeniem zastosować w walce z nowotworami.
Czy wiesz, że skórka cytryny to prawdziwa bomba witaminowa?
Zawiera ona najwięcej prozdrowotnych składników, które wspomogą leczenie nawet poważnych dolegliwości. Te żółte owoce nie bez powodu zasłużyły na miano naturalnego antybiotyku. Wykazują one silne właściwości antybakteryjne, szczególnie ważne w zapobieganiu zakażeniom oraz stanom zapalnym.
Kuracja cytrynowa przeciwko nowotworom
W przypadku nowotworów, takich jak: rak wątroby, rak nerek, rak trzustki, rak jelita grubego i odbytu, białaczki czy neuroblastomy warto wypróbować wspomagającą leczenie kurację cytrynową. Warto również zastosować ją prewencyjnie, żeby zapobiec rozwinięciu się nowotworów. W tym celu należy wykorzystać mrożone cytryny, a szczególnie ich pełną składników odżywczych skórkę.
Jak wygląda kuracja?
Badacze odkryli, że najwięcej antyrakowych właściwości posiadają nieobrane, zamrożone przed wykorzystaniem cytryny. Na początek należy dokładnie umyć cytryny: oprócz wody użyj także octu jabłkowego lub soku wyciśniętego z innej cytryny. Gdy skórka została już całkowicie oczyszczona, włóż cytrynę do zamrażarki.
Pozostaw ją tam tak długo aż wyschnie i stwardnieje. Wtedy cytryna jest już gotowa do spożycia. Zamrożoną skórkę najlepiej drobno zetrzeć na tarce i wykorzystywać na przykład jako dodatek do różnych potraw czy napojów.