Przetarcie cytryny przez oczka tarki sprawi, że będzie ona miała aż pięciokrotnie więcej witamin! Cytryny to niesamowicie pożyteczne owoce.
Charakteryzują się dziesiątkami korzyści, które odnosi dzięki nim nasze zdrowie, mają doskonały aromat i pyszny, orzeźwiający smak.
Zastanawiasz się, jakie korzyści odniesiesz jedząc cytryny? Oto część z nich:
- regularne spożywanie cytryn zapobiega astmie
- pomaga także skutecznie zwalczać infekcje
- w znacznym stopniu usprawnia pracę układu odpornościowego
- to prawdziwy detoks dla wątroby i nerek
- cytryna w naturalny sposób reguluje ciśnienie krwi
- ten niepozorny owoc eliminuje także różne szkodliwe bakterie
- jest doskonała na depresje i łągodzi objawy stresu
- ma działanie antynowotworowe
- nic nie oczyszcza organizmu z toksyn tak jak cytryna
Według badań, cytrynowa skórka zawiera od 5 do nawet 10 x więcej mikroelementów i witamin niż jej miąższ.
Dla oczyszczenia organizmu z toksyn, najlepiej pić ciepłą wodę z cytryną przed pierwszym posiłkiem. Jednak samo jej wyciśnięcie, to marnotrawstwo bogactwa składników odżywczych, które pozostają w skórce. Warto wykorzystać ten potencjał.
Skórka z cytryny, to bogactwo witaminy A, B6, C oraz E. Zawiera też cenny kwas foliowy, cynk, wapń, żelazo, miedź, potas oraz magnez i tiaminy, niacyny i ryboflawiny. W dodatku kilka lat temu odkryto, że cytryna ma zbawienne działanie w leczeniu raka płuc, piersi czy jelita, nie niszcząc zdrowych komórek, a uszkadzając chore. Dobrze więc zamrozić ją i zjeść w całości.
Jak zamrozić cytrynę?
Wyhodowanie ich samodzielnie jest najlepszym, ale jednocześnie najtrudniejszym rozwiązaniem. Dlatego dobrze jest kupować takie, które pochodzą z upraw ekologicznych.
Cytryny moczymy najpierw przez godzinę w wodzie z dodatkiem jabłkowego octu. Następnie porządnie płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i mrozimy.