Uwaga! Nie wysuszone liście wawrzynu mogą być toksyczne. Należy używać wyłącznie wysuszonych części tej rośliny.
Wlej wodę do garnka i doprowadź ją do wrzenia. Gdy będzie ona zagotowana dodaj wysuszone liście laurowe i gotuj przez trzy minuty. Następnie wrzuć do całości posiekany lub zmiażdżony czosnek. Wyłącz palnik i zakryj garnek przykrywką, tak aby całość mogła się zaparzyć.
Odczekaj jakiś czas i odcedź herbatę. Tak przygotowany napar można posłodzić miodem lub cukrem. Należy wypijać około dwóch filiżanek dziennie herbaty, jednej z rana na czczo i drugiej wieczorem, przed snem. Kurację można stosować przez dwa tygodnie, a do jej powrotu trzeba odczekać przez tydzień.
Duża ilość spożytego liścia laurowego może prowadzić do bólów brzucha, wymiotów i biegunki. Powoduje on ten bóle głowy i senność. Produkt ten nie jest zalecany kobietom w ciąży. W przypadku stosowania leków należy skonsultować z lekarzem picie takiej herbaty, gdyż czosnek może niekorzystnie wpływać na działanie środków leczniczych.