Zdrowa pasta czosnkowa na kanapki. Przepis z notatnika mojej babci. Jedz codziennie i nie choruj

Zima to okres, w którym brakuje nam świeżych warzyw i owoców, a przy tym czujemy spadek odporności.

Dlatego warto przygotowywać przetwory wiosną czy latem, aby cieszyć się ich smakiem zimową porą. Poniżej przedstawiamy przepis na pastę czosnkową, która wspaniale ubogaci sosy, zupy czy zapiekanki, a przy tym jest niezwykle aromatyczna i korzystnie wpływa na układ odpornościowy.

Potrzebne składniki:

  • czosnek – ok.250 g,
  • oliwa z oliwek – 30 ml,
  • sok z cytryny – 1 łyżka,
  • sól – 1 łyżeczka.

Przygotowanie pasty czosnkowej:

Sterylizujemy 300-mililitrowy słoik (lub kilka mniejszych), w którym zamierzmy przechowywać pastę.