Karkówka, która posmakuje każdemu – Mój popisowy przepis – Danie robi się w jednym naczyniu, dzięki temu unikniesz sterty naczyń.

Danie po cygańsku

Karkówka jest chętnie przygotowywanym i spożywanym mięsem, które często gości na polskich stołach. Natomiast karkówka przygotowana po cygańsku to wyjątkowo pyszne i proste w przygotowaniu danie, które doskonale sprawdzi się w okresie letnim na przykład podczas grilla.

Do przygotowania potrawy będą na potrzebne następujące składniki:

  • półtorej kilograma karkówki pokrojonej w około centymetrowej grubości kotlety,
  • 60 ml jasnego piwa,
  • 100 ml oleju słonecznikowego,
  • przyprawy stosowane do gyrosa,
  • jedna łyżka stołowa miodu,
  • dwa kg ziemniaków pokrojonych w plasterki,
  • przyprawy do smaku np. pieprz i sól,
  • dwie cebule np. biała i czerwona,
  • 100 g bekonu pokrojonego w kostkę,
  • 4 bądź 5 ząbków czosnku,
  • 200 g kwaśnej śmietany,
  • jeden pęczek pietruszki.

Sposób przygotowania potrawy: