Następnie powtarzamy cały proces, czyli ponownie nakładamy warstwę z; ziemniaków w marynacie, cebuli, boczku oraz karkówki.
Następnie całość przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Całość pieczemy przez około 50-60 minut.
W międzyczasie, kiedy zapiekanka z karkówki znajduje się w piekarniku przygotowujemy sos. Aby go zrobić wystarczy połączyć śmietanę z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i dodać do niego ulubione przyprawy do smaku np. sól, pieprz, suszona bazylię bądź oregano.
Kilka minut przed końcem pieczenia należy wyciągnąć danie z piekarnika, a następnie ściągnąć wierzchnią warstwę folii aluminiowej. Gdy to zrobimy należy całość polać wykonanym w międzyczasie sosem. Następnie danie wkładamy ponownie do piekarnika i czekamy aż sos się zarumieni oraz przybierze lekko brązowej barwy.