Karkówka, która posmakuje każdemu – Mój popisowy przepis – Danie robi się w jednym naczyniu, dzięki temu unikniesz sterty naczyń.

Następnie powtarzamy cały proces, czyli ponownie nakładamy warstwę z; ziemniaków w marynacie, cebuli, boczku oraz karkówki.

Następnie całość przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Całość pieczemy przez około 50-60 minut.

W międzyczasie, kiedy zapiekanka z karkówki znajduje się w piekarniku przygotowujemy sos. Aby go zrobić wystarczy połączyć śmietanę z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i dodać do niego ulubione przyprawy do smaku np. sól, pieprz, suszona bazylię bądź oregano.

Kilka minut przed końcem pieczenia należy wyciągnąć danie z piekarnika, a następnie ściągnąć wierzchnią warstwę folii aluminiowej. Gdy to zrobimy należy całość polać wykonanym w międzyczasie sosem. Następnie danie wkładamy ponownie do piekarnika i czekamy aż sos się zarumieni oraz przybierze lekko brązowej barwy.

Gdy tak się stanie potrawa jest gotowa Przed podaniem można ją dodatkowo udekorować świeżą pietruszką.

Czytaj dalej