Najlepszy przepis dla początkujących: Domowe puszyste, chrupiące i delikatne bułeczki są lepsze niż te kupowane w sklepach.

Oto przepis jak zrobić domowe bułeczki drożdżowe.

Te chlebki są pyszne i chrupiące, o wiele lepsze niż te kupowane w sklepach! Ten przepis jest świetny na domowe pieczywo, niezależnie od tego, czy chcesz je zrobić na śniadanie czy na kolację.

Składniki:

  • ok. 600 g mąki pszennej + łyżka do posypania bułek
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 200 ml ciepłej wody
  • łyżka drożdży instant
  • łyżka cukru
  • łyżeczka soli
  • 30 g masła + 25-30 g do położenia na bułeczkach

Przygotowanie:

Drożdże połączyć z mlekiem, wodą i cukrem. Do masy dodaj przesianą mąkę i wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie.

Uformuj je w kulę, a następnie umieść w dużej misce. Przykryj miskę folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Wyrośnięte ciasto podziel na dwie równe porcje, które następnie podziel na kilka mniejszych kawałków. Z każdego z kawałków uformuj koło.

Bułeczki układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykryj bułeczki folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia na około 20 minut.

Po tym czasie należy zdjąć folię. Bułeczki oprószyć mąką. Na każdej bułeczce zrobić nacięcie i położyć długi kawałek masła.

Piec na blasze przez ok. 25-30 minut. Smacznego!